Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation

Πρόλογος

Η ανεμοπορία είναι η σύγχρονη ανακάλυψη του 20ου αιώνα. Ο άνθρωπος ανήσυχος από την αρχαιότητα, προσπάθησε να βρει την τεχνική για να πετάξει. H πτήση και ακόμη περισσότερο, η πτήση όπου γίνεται χρήση των ανοδικών ρευμάτων του αέρα, έγινε πραγματικότητα στις αρχές του 20ου Αιώνα. Σύγχρονες ιπτάμενες μηχανές εμφανίστηκαν στα τέλη του 1900 με τις προσπάθειες του Otto Lilienthall και πραγματική ανεμοπορία μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αργότερα. Το αιωρόπτερο έκανε τα πρώτα βήματα του την δεκαετία του 1970 και λίγο μετά την δεκαετία του 1980 άρχισε να εμφανίζεται στους ίδιους χώρους πτήσεων, το αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Αυτή η κατ’ εξοχήν μικρού μεγέθους πτητική συσκευή, έκανε την ανεμοπορία προσιτή σε όλους. Έγινε η ανεμοπορία τσέπης. Η ανάπτυξη του αθλήματος ήταν ραγδαία και βρήκε απροετοίμαστους και ανοργάνωτους τους εραστές του αθλήματος. Ο ενθουσιασμός και η ευχαρίστηση που προσέφερε το άθλημα έκανε σημαντική την έλλειψη υποδομής και κατάρτισης.
Όσον αφορά την τεχνική πλευρά, έγινε προσπάθεια να επιλυθούν τα αναδυόμενα προβλήματα από τους πρωτοπόρους του αθλήματος. Φανερή έγινε η έλλειψη της υποδομής και της βιβλιογραφίας, που είναι το κυριότερο εφόδιο για την πρόοδο και ανάπτυξη της ανεμοπορίας. Η γνώση της θεωρίας είναι αυτή που στηρίζει τον κάθε μεμονωμένο πιλότο και γενικότερα το άθλημα. Tο πρόβλημα αυτό έγινε επιτακτική ανάγκη και ώθησε συγγραφείς όπως ο Ηubert Aupetit, o Denis Pagen αλλά και τόσοι άλλοι, που κανένας τους δεν είναι λιγότερο σημαντικός, να βάλλουν σε τάξη τα πράγματα. Έτσι η συγγραφή βιβλίων και η ύπαρξη ειδικών περιοδικών έδωσε την απαραίτητη γνώση σε όσους από εμάς ασχολούνται με την θαυμάσια εμπειρία της ανεμοπορίας, με το αλεξίπτωτο πλαγιάς.


Παρνασσός και Γιώργος Ξηνταράκος


Η πρόοδος στο άθλημα αυτό, χωρίς φυσικά να αλλάζει η βασική του θεωρία, ανάγκασε εμάς τους νεώτερους συγγραφείς, να συνεχίσουμε το έργο της πληροφόρησης. Αυτό το εξ ολοκλήρου νέο βιβλίο έχει σκοπό να καλύψει τις ελλείψεις των μεμονωμένων πιλότων που ξεκινούν την εκπαίδευση τους, αλλά και των πιο προχωρημένων. Έχοντας υλικό από τις εμπειρίες μου με πτήσεις σε όλο τον κόσμο και κυριότερα στην Ελλάδα, από την εκπαίδευση που είχα σε σεμινάρια εκπαιδευτών καθώς και από μελέτη πολλών έντυπων, δημιούργησα αυτό το βιβλίο χωρίς προσπάθεια μίμησης άλλων αξιόλογων βιβλίων. Έτσι έχω την ευχαρίστηση και την χαρά να παρουσιάσω τη δική μου άποψη για το πως πρέπει να είναι ένα ειδικό βιβλίο, με θέμα την μαγεία της ελεύθερης πτήσης με το αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Δεν προσπάθησα να διαχωρίσω τα θέματά του, σε αυτά για αρχάριους και προχωρημένους, καθώς πιστεύω ότι δεν είμαι αυτός που θα βάλει όρια στη γνώση του κάθε πιλότου. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σ’ αυτόν που ζητά συνοπτική και ολοκληρωμένη ενημέρωση για αυτή την διάσταση της ελεύθερης πτήσης, το αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Η ανάγκη για πληρότητα των θεμάτων δεν άφησε περιθώρια για λογοτεχνική έκφραση, κάτι που δεν θα ταίριαζε εξ’ άλλου σ’ένα τεχνικό και ειδικό βιβλίο σαν αυτό. Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι και η έκδοσή του σε άλλες γλώσσες.
Ο σημαντικότερος παράγων επιτυχίας ενός ειδικού βιβλίου εκτός από τα κείμενά του, είναι το στήσιμο και τα σχέδιά του. Εδώ ήμουν τυχερός να έχω τη συνεργασία του γραφίστα Βαγγέλη Τζανή ο οποίος με ανιδιοτέλεια, επαγγελματική γνώση του είδους και ευσυνειδησία έζησε και δημιούργησε μαζί μου, το βιβλίο αυτό. Επί πλέον δώρο για μένα ήταν ότι μου επέτρεψε να τον εκπαιδεύσω να πετά με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, πριν ακόμη καταπιαστεί με τα γραφικά του βιβλίου. Το βιβλίο αυτό είναι ίσως το πρώτο, που έχει γραφικά από computer.
Νέοι φίλοι του αθλήματος μην προβληματιστείτε με τον όγκο και την ανάλυση που γίνεται στα κεφάλαια που ακολουθούν. Ένα ειδικό βιβλίο, δεν μπορεί παρά να καλύπτει όλα τα θέματα του αθλήματος. Αυτά όμως δεν θα πρέπει να σας απασχολούν στις πρώτες σας πτήσεις, διότι θα πετάτε με ήρεμες συνθήκες όπου δεν υπάρχουν προβλήματα, εφ’ όσον τηρείτε τα λίγα απλά πράγματα που θα σας μάθει ο εκπαιδευτής σας. Όταν έχετε ερωτηματικά, τότε εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτή σας. Η προσπάθεια των συντελεστών αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσουν τον εκπαιδευτή στο έργο του.
 
Εύχομαι να αγκαλιάσατε με αγάπη το βιβλίο αυτό, τόσο όσο και οι δημιουργοί του. Ευχή για όλους είναι να πετάμε κάθε μέρα μακρύτερα και ψηλότερα αλλά και να προσγειωνόμαστε με ασφάλεια.
Θα τα πούμε στον αέρα.

Φιλικά
Παναγιώτης Κανιαμός.

 
Στην Βενεζουέλα [Placivel] το 1997

Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation