Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation

Απώλεια στήριξης “B”, “B line stall”

Αυτή η άσκηση έχει σαν σκοπό να διπλώσει η πτέρυγα κατά μήκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελεγχόμενη απώλεια ύψους λόγω μερικού “stall”. Χρησιμοποιείται γενικά όταν θέλουμε να χάσουμε γρήγορα ύψος (-7μ/δευτ.), όπως όταν δεν θέλουμε να μπούμε μέσα σε νέφος. Όταν ο άνεμος είναι ισχυρός, η άσκηση αυτή δεν συνιστάται, διότι παρασυρόμαστε προς τα πίσω αλλά και κινδυνεύουμε να μπούμε σε “full stall” ή “spin”. Παρ’ όλα αυτά έχω δει να εκτελείται με επιτυχία, με άνεμο 40χλμ/Ω.

Με τα φρένα κανονικά η περασμένα στους καρπούς, πιάνουμε εσωτερικά τους ιμάντες Β συμμετρικά από τα μικρά καραμπίνερ και τους τραβάμε προς τα κάτω 10 περίπου εκατοστά. Σε αυτή την κίνηση υπάρχει μεγάλη αντίσταση απ' την πτέρυγα, αλλά στη συνέχεια μειώνεται σχετικά απότομα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τώρα τους ιμάντες, αλλά ούτε να τους κρατάμε ασύμμετρα. Συνεχίζουμε το τράβηγμα για ακόμη 10 εκατοστά. Η πτέρυγα σταματά την εμπρόσθια κίνησή της, ο άνεμος σταματά να φυσά, η πτέρυγα πηγαίνει λίγο προς τα πίσω και χάνουμε ύψος.
Η επαναφορά σε πτήση συνιστάται να γίνει σε δύο στάδια. Αφήνουμε τους ιμάντες αργά και συμμετρικά μέχρι τη μέση της διαδρομής και ολοκληρώνουμε την υπόλοιπη κίνηση πιο γρήγορα. Το αλεξίπτωτο θα γείρει μπροστά επιταχύνοντας για να επανέλθει σε πτήση. Εάν αυτό δεν συμβεί, πρέπει να πιέσουμε τους ιμάντες Α λίγο εμπρός και να είμαστε έτοιμοι να φρενάρουμε λίγο την πτέρυγα, διότι θα έχει την τάση να κινηθεί προς τα εμπρός. Εάν και πάλι δεν επανέλθει, τραβάμε επιφυλακτικά λίγο τα φρένα.
Η εκμάθηση της άσκησης αυτής μπορεί να γίνει σταδιακά τραβώντας λιγότερο τους ιμάντες Β. Σε ορισμένες πτέρυγες πρέπει να τραβήξουμε τους ιμάντες περισσότερο από 20 εκατοστά.

Προβλήματα:
1.Εάν τραβήξουμε περισσότερο από ότι πρέπει τους ιμάντες η πτώση και η κίνηση της πτέρυγας θα είναι ασταθής.
2.Η επαναφορά των ιμάντων πρέπει να είναι συμμετρική, γρήγορη και ακριβής διότι μπορεί να οδηγήσει σε spin. Αυτή η άσκηση είναι ασφαλής αρκεί να έχουμε ύψος.
3. Μπορεί να μην αντιληφθούμε ότι δεν επανήλθε η πτέρυγά μας σε πτήση. Για να το διαπιστώσουμε τραβάμε λίγο τα φρένα, για να δούμε εάν επιβραδύνουμε. Ορισμένοι πιλότοι βάζουν ένα κορδελάκι πάνω στις αρντάνες τους, για να βλέπουν ότι κινούνται εμπρός και άρα έχουν επανέλθει από την απώλεια στήριξης.

Αλεξιπτωτάρισμα

Είναι μία κατάσταση στην οποία μπαίνουμε μάλλον από τις συνθήκες και όχι από δική μας πρόθεση. Μπορεί να συμβεί σε απότομη αλλαγή ταχύτητας του ανέμου ή από υπερβολικό τράβηγμα των φρένων. Μπορεί να προκληθεί ενεργά, τραβώντας σιγά τα φρένα η τους πίσω ιμάντες.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η πτέρυγα σταματά να πετάει και κινείται προς τα κάτω με ταχύτητα 5-6 μ./δευτ. Το σχήμα της μπορεί να μην έχει μεταβληθεί.
Η επαναφορά της σε πτήση γίνεται αμέσως μόλις σταματήσει να υπάρχει η αιτία που προκάλεσε αυτό το stall. Eάν δεν επανέλθει τότε μπορούμε να πιέσουμε τους ιμάντες Α προς τα εμπρός και εάν το πρόβλημα εξακολουθεί, τραβάμε επιφυλακτικά τα φρένα συμμετρικά. Στην απίθανη περίπτωση που και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, πρέπει να τραβήξουμε κάτω τα φρένα με σκοπό να προκαλέσουμε δυναμική ολική απώλεια στήριξης “dynamic full stall”, από την οποία θα βγούμε όπως θα δούμε πιο κάτω.

Προβλήματα:
1.Εάν τραβήξουμε τα φρένα ασύμμετρα μπορεί να προκαλέσουμε spin.
2.Εάν βρισκόμαστε σε parachuting και συνεχίσουμε να πιέζουμε τα φρένα θα προκαλέσουμε δυναμική απώλεια στήριξης.

Σπειροειδής βύθιση “spiral dive”

Είναι μία άσκηση που σκοπό έχει την απώλεια ύψους. Η σπειροειδής βύθιση είναι μια σειρά από γρήγορες κλειστές στροφές 360 μοιρών. Με την ωραία κίνηση που παρουσιάζει, έχει γίνει δημοφιλής και για λόγους επίδειξης. Αποτελεί την πιο ικανή άσκηση για απώλεια ύψους που μπορεί να φτάσει τα -20 μετρα/δευτ.

Αρχίζουμε να κάνουμε κλειστή στροφή 360 μοιρών. Κατά την στροφή, αν νιώθουμε ότι μειώνεται η ταχύτητά μας, περιμένουμε λίγο να επανέλθει και συνεχίζουμε να τραβάμε το ίδιο φρένο περισσότερο. Σε λίγο νιώθουμε την πτέρυγα να γίνεται σταθερότερη και αρχίζει να κινείται γρηγορότερα. Μειώνουμε λίγο την πίεση του φρένου, κρατώντας μία ελάχιστη πίεση και στην αντίθετη πλευρά. Η φυγόκεντρος αυξάνει αισθητά καθώς περιστρεφόμαστε γύρω από την πτέρυγά μας. Επίσης σε “spiral” μπορούμε να μπούμε φρενάροντας αρκετά και μετά αφήνοντας τα φρένα. Το αλεξίπτωτο “βουτάει” για να επανακτήσει την ταχύτητα του. Τότε ξεκινάμε την πρώτη στροφή υποβοηθώντας με το σώμα μας.
Κατά την παραμονή μας σε spiral ελέγχουμε την ταχύτητα με τα δυο φρένα τα οποία χρησιμοποιούμε ανεξάρτητα.
Για να επανέλθουμε, ελαττώνουμε σταδιακά την πίεση στο εσωτερικό φρένο και πιέζουμε το εξωτερικό ώστε να ελέγχουμε την ταλάντωση της πτέρυγας μας, όσο η ταχύτητά μας μειώνεται, ενώ η στροφή μας θα γίνει πλατύτερη. Η ταχύτητα πτήσης μετατρέπεται σε ανοδική τάση και μετά ξεκινάει μια βύθιση την οποία ελέγχουμε με τα φρένα μας, αποφεύγοντας πιθανό κλείσιμο. Η εξοικείωσή μας με την άσκηση αυτή θα δώσει στην κίνησή μας αρμονία.

Προβλήματα:
1.Εάν υπάρχουν αναταράξεις είναι δύσκολη η είσοδος και προτείνεται η χρήση του Β line stall.
2.Όταν χρησιμοποιούμε ζώνες με σφιχτά δεμένους τους χιαστούς ιμάντες η επαναφορά σε κανονική πτήση μπορεί να χρειαστεί περισσότερη επέμβαση στο εξωτερικό φρένο.
3.Εάν επιχειρήσουμε πολλή γρήγορη είσοδο, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουμε spin.

Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation