Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation

Στροφές με οκτάρια “wing over”

Είναι μία θεαματική άσκηση που σκοπό έχει να χάσουμε ύψος. Χρησιμοποιείται συχνά για επίδειξη. Συναγωνίζεται την κορωνίδα των επιδείξεων, το spiral dive.

Εκτελείται τραβώντας το ένα φρένο έντονα, με σκοπό να στρίψουμε γρήγορα. Με το φρένο της αντίθετης πλευράς κρατάμε πάντα μία μικρή πίεση στην πτέρυγα. Όταν έχει ξεκινήσει η στροφή μας και έχουμε μία κινητικότητα, την διακόπτουμε κάνοντας αντίθετη κίνηση με το αντίθετο προς την φορά μας φρένο, υποβοηθώντας με το σώμα μας.
Δηλαδή αφήνουμε το τραβηγμένο φρένο σταδιακά και πιέζουμε το αντίθετο φρένο προς τα κάτω. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς. Το αλεξίπτωτό μας θα “βουτάει” δεξιά και αριστερά κάνοντας οκτάρια και θα χάνουμε σταδιακά ύψος. Επίσης σε wing over μπορούμε να μπούμε φρενάροντας αρκετά και μετά αφήνοντας τα φρένα το αλεξίπτωτο “βουτάει” για να επανακτήσει την ταχύτητα του. Τότε ξεκινάμε την πρώτη στροφή υποβοηθώντας με το σώμα μας.
Η εξάσκηση θα δώσει στην κίνηση μας αρμονία και θα μας μάθει πού είναι τα όρια του αλεξίπτωτού μας. Κάθε αλεξίπτωτο έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά, ας μην το ξεχνάμε.

Περιδίνηση “spin”

Με τον όρο περιδίνηση ή συνηθέστερα “spin” ονομάζουμε την περιστροφή μιας πλευράς της πτέρυγας, έναντι της άλλης. Αυτό συμβαίνει όταν η μία πλευρά της πτέρυγας πετά, ενώ η άλλη βρίσκεται σε απώλεια στήριξης “stall” και δεν πετά.
Λόγω του πλεονάζοντος βάρους το οποίο επιβαρύνει την ανοικτή πλευρά που βρίσκεται σε πτήση και λόγω της αναγκαστικής της κίνησης γύρω από τον άξονα του αλεξίπτωτου, συμβαίνει το εξής: Ο πιλότος λόγω της φυγοκέντρου, περιστρέφεται βίαια μαζί με την πτέρυγα ,ή χειρότερα το αλεξίπτωτο περιστρέφεται βίαια γύρω από τον άξονά του, ενώ ο πιλότος δεν περιστρέφεται αντίστοιχα λόγω αδράνειας.
Νιώθουμε ότι κάτι βίαιο συμβαίνει, από την ηρεμία στην τρικυμία, το αλεξίπτωτο πετάει προς τα πίσω, εμείς κοιτάμε εμπρός και επάνω, ο ορίζοντας γυρνάει και το έδαφος πλησιάζει. Έχουμε μπει σε ασύμμετρο “stall”, το οποίο προκαλεί περιδίνηση “spin”.
Προσοχή: σίγουρες κινήσεις! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην επιβαρύνουμε την “στοκαρισμένη” πλευρά, άρα να ελαφρώσουμε την πίεση στο φρένο αυτής της πλευράς και να επιβραδύνουμε την περιστρεφόμενη “ανοικτή” πλευρά, άρα να φρενάρουμε ανάλογα.

Ως άσκηση εξομοίωσης προκαλούμε το “spin” με δύο τρόπους:
1. Ενώ έχουμε τα δύο φρένα κάτω και πετάμε κοντά στην ελάχιστη οριζόντια ταχύτητα (ταχύτητα “stall”) αφήνουμε το ένα φρένο απότομα επάνω. Αυτό προκαλεί αρνητική περιδίνηση “negative spin” διότι η μία πλευρά αναγκάζεται να επιταχύνει έναντι της άλλης η οποία πετά προς τα πίσω.
2. Ενώ πετάμε με ελάχιστη ταχύτητα, όπως προηγουμένως, έχοντας τα δύο φρένα κάτω, πιέζουμε το ένα φρένο περισσότερο προκαλώντας ασύμμετρο “stall” της πλευράς αυτής. Η πλευρά που “πετά”, θα προκαλέσει στην πτέρυγα περιδίνηση “spin”.

Κατά την επαναφορά μας από “spin” η πτέρυγα θα κινηθεί προς τα εμπρός ή μπορεί να επαναλάβει “spin” στην αντίθετη πλευρά. Πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις αμέσως. Όχι “υπερδιορθώσεις” όμως.
Το spin στην πτήση συμβαίνει όταν πετάμε με χαμηλή ταχύτητα (π.χ. μέσα σε θερμικό). Θέλοντας να στρίψουμε, επιβαρύνουμε την μία πλευρά και της προκαλούμε ασύμμετρη απώλεια στήριξης “assymetric stall”, που εξελίσσεται σε spin.

Προβλήματα:
1.Εάν το “spin” δεν σταματήσει παρά τις προσπάθειες μας ή όταν οι αρντάνες έχουν περιστραφεί, πρέπει να προκαλέσουμε δυναμική πλήρη απώλεια στήριξης “full stall” ή αν το έδαφος είναι κοντά, να τραβήξουμε το εφεδρικό μας. Ένα “spin” σε πλήρη εξέλιξη είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά σε αγωνιστικές πτέρυγες.
2.Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε με χαμηλές ταχύτητες και να ενεργήσουμε ακαριαία και χωρίς πανικό όταν μας συμβεί.
3.Λογω της φυγόκεντρου δυνάμεως, έχει υπολογισθεί ότι η ταχύτητα περιστροφής μπορεί να φτάσει τα 100 χιλιομετρα/ωρα και ο βαθμός καθόδου -10 μετρα/δεπτ., ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύ περιορισμένος.

Ολική απώλεια στήριξης “Dynamic full stall”

Η κορυφαία άσκηση εξομοίωσης. Η πλέον επικίνδυνη άσκηση την οποία πρέπει να αποφεύγουμε, όσο έμπειροι πιλότοι και να είμαστε. Εάν όμως το κάνουμε, ας γίνει με γνώση και προφύλαξη πετώντας σε αρκετό ύψος και η ζώνη μας να μην είναι χαλαρή.
Προκαλούμε “full stall” τραβώντας απότομα τα δύο φρένα κάτω. Γι’ αυτό λέγεται και δυναμική απώλεια στήριξης. Εάν έχουμε ρυθμίσει τα φρένα μας χαμηλά, τότε πρέπει να γυρίσουμε τις αρντάνες των φρένων, μία ή δύο φορές στα χέρια μας.
Η πτέρυγά μας σταματά να πετά και να έχει οριζόντια κίνηση και αποκτά μεγάλη κατακόρυφη ταχύτητα. Απλά πέφτουμε. Έχει την τάση να αιωρείται μπρος - πίσω δημιουργώντας αντίσταση στα φρένα, τα οποία διατηρούμε πάντα τραβηγμένα.
Όταν αφήσουμε τα φρένα, η πτέρυγα θα μπει σε πτήση και βίαια θα αποκτήσει ταχύτητα προς τα εμπρός. Εδώ είναι επικίνδυνη στιγμή, διότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τάση φρενάροντας με δύναμη. Εάν δεν το καταφέρουμε, υπάρχει ο υπέρτατος κίνδυνος για το αλεξίπτωτο πλαγιάς, να μας προσπεράσει η πτέρυγά μας και να πέσουμε μέσα της.

Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation