Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation


* Τα Ακροβατικά περιγράφονται απλά για πληροφόρηση και όχι σαν οδηγός για να εκτελέσετε τόσο επικίνδυνους ελιγμούς.
Το κείμενο που ακολουθεί ανήκει στον εκπαιδευτή Ιωακείμ Σκόνδρα http://www.noborders.gr

"Ακροβατικά

Η βάση για όλα τα ακροβατικά είναι η πολύ καλή εκμάθηση του wingover και της σπειροειδούς βύθισης (ειδικά της ασύμμετρης).
Επίσης πολύ καλή εξοικείωση με το full stall και το spin θα φανούν πολύ χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις.

Wingover
Ενώ ο πιλότος βρίσκεται σε ευθεία πτήση ρίχνει το σώμα του από τη μία πλευρά και βοηθά λίγο και με το φρένο της ίδιας πλευράς. Η πτέρυγα έρχεται σε μια μέτρια γωνία στη περιφέρεια του νοητού κύκλου με κέντρο το πιλότο. Τώρα αφήνει τα φρένα και με κέντρο την πτέρυγα αρχίζει να διαγράφει (ο πιλότος) τον κύκλο πηγαίνοντας να συναντήσει την κατακόρυφο κατεβαίνοντας. Τη στιγμή που περνάει από την κατακόρυφο φροντίζει να έχει τοποθετήσει το σώμα του από την άλλη πλευρά, έτσι ώστε να δώσει αρκετή κινητική ενέργεια στη μάζα του για να αυξήσει τη γωνία της πτέρυγας σε σχέση με τη κατακόρυφο. Τη στιγμή αυτή βοηθά και με το εσωτερικό φρένο ώστε να αυξήσει λίγο ακόμα τη γωνία. Όταν το πετύχει κάτι που σημαίνει ότι θα ξεπεράσει την οριζόντια και θα συνεχίσει να ανυψώνεται σε σχέση με τη πτέρυγα η οποία θα κατεβαίνει, τότε προοδευτικά τοποθετείτε στο κέντρο του καθίσματος και εφαρμόζει ταυτόχρονα όσο ακριβώς εξωτερικό φρένο χρειάζεται, έτσι ώστε να αποφύγει ένα πιθανό κλείσιμο αλλά ταυτόχρονα να μην ανακόψει και την κινητική ενέργεια του συστήματος πιλότος-πτέρυγα γιατί θα την χρειαστεί για να εκτελέσει το επόμενο wingover . Τώρα λοιπόν ο πιλότος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και η πτέρυγα στο πιο χαμηλό. Αρχίζοντας ξανά τη κάθοδο προς την κατακόρυφο αφήνει τα φρένα και αποκτά τη μέγιστη δυνατή ενέργεια για την εκτέλεση του επόμενου κύκλου.
Το σωστά εκτελεσμένο wingover είναι ομαλό, όμορφο και ήρεμο στα μάτια του θεατή.
Μην ζορίζετε στα όρια τη πτέρυγά σας με βίαιες κινήσεις γιατί αυτό φέρνει παραμορφώσεις στο θόλο της και χάνεται η πλαστικότητα και η ομορφιά της κίνησης.
Το κλειδί της σωστής εκτέλεσή του είναι η κατάλληλη εντολή την κατάλληλη στιγμή (timming).

Ασύμμετρη σπειροειδή βύθιση
Ο πιλότος βρίσκεται σε απλή σπειροειδή (μπορεί επίσης να βρίσκεται στο μέγιστο σημείο ανόδου στο wingover). Αφήνοντας το εσωτερικό φρένο, προκαλεί την τάση στη πτέρυγα να βγει από τη στροφή. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, τότε ξαναρίχνει σώμα στην ίδια φορά με τη προηγούμενη στροφή και βοηθά και με το ανάλογο εσωτερικό φρένο. Τη στιγμή της μέγιστης ανόδου του σώματός του, αφήνει τα φρένα ώστε να ξαναδώσει τη τάση για έξοδο στη πτέρυγα και μόλις αυτό αρχίσει να γίνεται τότε επαναλαμβάνει την προηγούμενη κίνηση. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να εκτελέσει όσες στροφές επιθυμεί εφόσον το ύψος του από το έδαφος του το επιτρέπει.
Στη κορυφή της ανόδου δεν απαιτείται δυνατό φρενάρισμα όπως σε άλλες μανούβρες για να κρατηθεί ανοιχτή η πτέρυγα. Η φυγόκεντρος είναι αρκετή για να συμβεί αυτό.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, χρειάζεται όμως αρκετή εξάσκηση για να εκτελεστεί σωστά.
Το κλειδί της σωστής εκτέλεσής της είναι η σωστή συνεργασία σώματος – φρένων.

Loop (reversal)
Ό πιλότος βρίσκετε σε σπειροειδή βύθιση (κατά προτίμηση ασύμμετρη) και τη στιγμή που έχει πιέσει το εσωτερικό φρένο για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ανύψωση πάνω από την οριζοντία σε σχέση με τη πτέρυγα που είναι κάτω από αυτή και αφού έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη ενέργεια τότε αρχίζοντας τη κάθοδο αφήνει τα φρένα και τοποθετεί το σώμα του στην εξωτερική πλευρά της στροφής.
Αποτέλεσμα είναι να ανακοπεί απότομα η φορά της πτέρυγας από τη πλευρά της στροφής και περνώντας με βία πάνω από το πιλότο περνάει τη στροφή της από την άλλη πλευρά. Η ενέργεια που προσδίδει στη μάζα του πιλότου είναι τεράστια, έτσι ώστε ο πιλότος να συνεχίζει να κινείται ανοδικά και βοηθώντας όσο χρειάζεται και με το εσωτερικό φρένο έχει σαν αποτέλεσμα να περάσει πάνω από την πτέρυγα διατρέχοντας το διαμήκη άξονα. Ουσιαστικά δηλαδή εκτελεί roll. Τη στιγμή που ξεπερνά την οριζόντια και πηγαίνει προς το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, τότε προοδευτικά και ταυτόχρονα γίνονται δύο κινήσεις: α) κεντράρισμα του σώματος στο κάθισμα και β) φρενάρισμα και του εξωτερικού φρένου (όσο χρειάζεται) για να παραμείνει ανοιχτή η πτέρυγα.
Το Loop δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτελεστεί. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει το σημείο «μηδέν» της μέγιστης ανόδου, στο οποίο αν η ενέργεια δεν είναι αρκετά μεγάλη τότε παραμονεύει ο απόλυτος κίνδυνος στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Δηλαδή του να πέσει ο πιλότος μέσα στη πτέρυγα , κάτι ασφαλώς που αχρηστεύει και τη χρήση του εφεδρικού.
Το κλειδί λοιπόν στην εκτέλεση του Loop είναι να είσαι καλά προετοιμασμένος και να μη διστάσεις τη κρίσιμη στιγμή που θα πρέπει να αναστρέψεις την κίνηση.


Mike Kung Acro pilot

SAT
Ο πιλότος βρίσκεται σε ευθεία πτήση. Με το ένα χέρι κρατά τους ιμάντες της μιας πλευράς στη μέση της απόστασης μεταξύ καραμπίνερ καθίσματος και μικρών καραμπίνερ ιμάντων. Με το άλλο χέρι ρυθμίζει το φρένο του ώστε να μην υπάρχουν «κενά», δηλαδή βρισκόμενη η γροθιά του λίγο πιο κάτω από το ράουλο του φρένου να «πιάνει» πίεση.
Τεντώνει το χέρι που κρατά τους ιμάντες και μεταφέρει απέναντι το σώμα του. Η πτέρυγα αρχίζει και περιστρέφεται και λίγο πριν «κλειδώσει» σε σπειροειδή τραβά το εσωτερικό φρένο ώστε η γροθιά του να φτάσει στα πλευρά του. Το αποτέλεσμα είναι η εσωτερική πτέρυγα να στολάρει κάτι που θα προκαλέσει spin και αν όλα έχουν γίνει σωστά θα έρθει στην επάνω πλευρά του συστήματος ενώ η πτέρυγα που πετά (η εξωτερική ) θα έρθει από κάτω. Αφού είμαστε μέσα στο sat, μπορούμε να κάνουμε και μικροδιορθώσεις ακόμα - ακόμα και να αφήσουμε το χέρι που πιάνει τους ιμάντες εκτελώντας SAT με ένα χέρι (one hand sat).
Η έξοδος γίνεται αφήνοντας το τραβηγμένο φρένο έτσι ώστε ξαναμπαίνουμε σε σπειροειδή.
Αν τραβήξουμε το φρένο περισσότερο από όσο χρειάζεται τότε η περιστροφή του spin θα συνεχιστεί προκαλώντας twist, που σημαίνει ότι θα μπούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την οποία χρειαζόμαστε αρκετό ύψος και χρόνο για να αντιδράσουμε πριν σκεφτούμε να ανοίξουμε το εφεδρικό μας αλεξίπτωτο.
Το κλειδί στην εκτέλεσή του sat είναι να γνωρίζουμε πολύ καλά το σημείο απώλειας στήριξης της πτέρυγάς και τις επιμέρους αντιδράσεις της σε δύσκολες καταστάσεις. Επίσης αρκετή γυμναστική στα χέρια επιβάλλεται (μερικές πτέρυγες προσδίδουν τρομακτική έλξη στο χέρι που φρενάρει).Ελικόπτερο
Ο πιλότος πετά ευθεία. Πιέζει ελαφρά και τα δύο φρένα και αμέσως τα αφήνει. Τη στιγμή που η πτέρυγα ελαφρώς «βουτάει» και ενώ είναι πολύ καλά κεντραρισμένος στο κάθισμα, τραβάει το ένα φρένο κάτω προκαλώντας spin. Αρχίζοντας η στροφή αφήνει από λίγο έως και το μισό της διαδρομής του φρένου (εξαρτάται από την πτέρυγα) και με το εξωτερικό φρένο ελέγχει την ομαλή περιστροφή, «βάζοντας» ή «αφήνοντας» το.
Η έξοδος γίνεται αφήνοντας προοδευτικά το εσωτερικό και πιέζοντας το εξωτερικό. Όταν η στροφή δείχνει ότι σταματά αφήνουμε και τα δύο φρένα ώστε το αλεξίπτωτο να βουτήξει ξαναμπαίνοντας σε πτήση και τότε «πιάνουμε» τη βουτιά φρενάροντας συμμετρικά όσο χρειάζεται.
Αν είστε εξοικειωμένοι με το spin τότε εύκολα θα εκπαιδευτείτε στο ελικόπτερο.
Το κλειδί εδώ είναι η σωστή συνεργασία των δύο φρένων.

Mac twist
Στη κορυφή της ασύμμετρου σπειροειδής, ο πιλότος τραβάει πιο πολύ το εσωτερικό φρένο και προκαλεί spin.
Έξοδος με full stall.

Tumbling
Στη κορυφή της ασύμμετρου σπειροειδής, ο πιλότος ρίχνει σώμα στην εξωτερική και εκτελεί sat.  "

Wagga
Με τον όρο Wagga περιγράφεται  το τέλος μιας σπειροειδούς βύθισης(spiral) όπου το ακροπτερύγιο ακουμπά στο έδαφος. Την πραγματοποίησε πρώτος ο Sebastian Burguin. Η εκτέλεση της είναι εφικτή, ενώ το κρίσιμο σημείο είναι η επαναφορά από το spiral αμέσως μετά. Η κίνηση απαιτεί  την μετατροπή της ταχύτητας σε άντωση πριν το stall της πτέρυγας για προσγείωση. Απαιτείται από τον πιλότο άριστη γνώση της συμπεριφοράς της πτέρυγας του και δεξιοτεχνία.


Ένα τέλειο wagga από τον Mike Kung

Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation