Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation

MυθολογίαΗ ανάγκη να αναφερθώ στον μύθο του αρχαίου Έλληνα Δαιδάλου και του γιου του Ίκαρου είναι υποχρέωση μου προς τους ανήσυχους αρχαίους Έλληνες.
Ο Δαίδαλος σύμφωνα πάντα με την μυθολογία ήταν πολυτάλαντος και μεγαλοφυής. Ένας Leonardo da Vinci της αρχαίας Ελλάδας. Η φήμη του ήταν απλωμένη σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Ήταν ο άνθρωπος που έδινε λύση σε όλα τα προβλήματα.
Έτσι όταν ο βασιλιάς Μίνωας αντιμετώπιζε πρόβλημα για την φύλαξη των θησαυρών του, στην Κνωσό της Κρήτης, μεγάλο νησί στο Νότιο Αιγαίο πέλαγος, κάλεσε τον Δαίδαλο ο οποίος διέμενε στην Αθήνα.
Του ανέθεσε λοιπόν την δημιουργία ενός απόλυτα ασφαλούς θησαυροφυλακίου. Ο Δαίδαλος κατασκεύασε ένα χώρο ο οποίος ήταν πολύπλοκος γεμάτος διαδρόμους που ήταν αδύνατον να μπορεί να βγει εάν δεν γνώριζε τον τρόπο κατασκευής του. Τον λαβύρινθο. Για επιπλέον προστασία εγκατέστησε ένα φύλακα τον μινώταυρο, ο οποίος ήταν μίσος άνθρωπος και μίσος ταύρος.
Δυστυχώς όμως για τον άνθρωπο μας τον Δαίδαλο, που είχε φέρει μαζί του και τον νεαρό γιο του τον Ίκαρο , απαγορεύτηκε να φυγή από την Κρήτη. Ο βασιλιάς Μίνωας φοβόταν μήπως προδώσει το μυστικό του λαβύρινθου, στους αντίπαλους του Αθηναίους.
Οι Αθηναίοι βρισκόμενοι σε δυσχέρεια έστελναν κατ’εντολήν του βασιλιά Μίνωα ετησίως 7 παρθένες Αθηναίες για να θυσιαστούν στον Μινώταυρο. Ταυτόχρονα όμως έστειλαν τον Θησέα, υιό του βασιλιά των Αθηνών Αιγαία με σκοπό να σκοτώσει τον μινώταυρο. Ο όμορφος Θησέας γοητεύοντας την Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα, της απέσπασε το μυστικό του λαβυρίνθου και μπαίνοντας με μια κλωστή που θα του χρησίμευε για να βρει την έξοδο, σκότωσε τον μινώταυρο. Μετά έφυγε παίρνοντας μαζί του την Αριάδνη.
Ο Δαίδαλος σκεπτόμενος την επίλυση του προβλήματος του, της φυγής, είχε καταφέρει να κατασκευάσει κέρινα φτερά τα οποία τα προσάρμοζε επάνω στο σώμα. Τον ρόλο του test pilot είχε ο Ίκαρος.
Είχαν γίνει και τα απαραίτητα test ως prototype με παρακολούθηση από την D.H.V (DAEDALLUS HEAT VORTEX) σύμφωνα με τα οποία δεν έπρεπε να πλησιάζουν κοντά στον ήλιο, πετώντας ψηλά διότι το κερί θα έλειωνε.
Ο βασιλιάς Μίνωας πιστεύοντας ότι ο Δαίδαλος πρόδωσε το μυστικό του στον Θησέα, προσπάθησε να τον σκοτώσει, αναγκάζοντας έτσι τον Δαίδαλο να επισπεύσει την δραπέτευση του ιδίου και του υιού του Ίκαρου.
Οι δυο πρωτοπόροι αποφάσισαν να δραπετεύσουν ταυτόχρονα. Ο Ίκαρος παρορμητικός παρασύρθηκε από την μαγεία της πτήσης και πετώντας ψηλά κοντά στον δυνατό ήλιο δεν απέφυγε το μοιραίο. Έλειωσαν τα φτερά του και έπεσε στο νησί του ανατολικού Αιγαίου πελάγους, που από τότε ονομάζεται προς τιμή του Ικαρία. Ο Δαίδαλος με την σωφροσύνη που τον διέκρινε πέταξε συνετά και επέστρεψε στην Αθήνα.
Είχε καταφέρει κάτι που μόνον τα πουλιά μπορούσαν. Ο Ίκαρος λατρεύτηκε από τους Αθηναίους ως ήρωας, θρύλο που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Τα βάσανα του Δαίδαλου δεν τελείωσαν όμως εδώ. Ο βασιλιάς Μίνωας το κατεδίωκε παντού. Για να τον εντοπίσει, έδινε χρήματα σε όποιον έβρισκε την λύση του αινίγματος:’’ πως θα περάσουμε μια κλωστή μέσα από ένα κοχύλι ‘’. Ο Δαίδαλος έμαθε για το αίνιγμα, όταν ήταν φιλοξενούμενος του βασιλιά της Σικελίας Κόκαλου, στον οποίο έδωσε και την λύση. Δηλαδή να δέση μία κλωστή επάνω σε ένα μυρμήγκι και αυτό θα βγει από την άλλη πλευρά του κοχυλιού φέρνοντας την κλωστή μαζί του. Ο βασιλιάς Μίνωας πήγε στην Σικελία να βρει τον Δαίδαλο, ξέροντας ότι μόνο αυτός θα έδινε αυτή την λύση στο αίνιγμα. Δεν κατάφερε όμως να τον σκοτώσει γιατί σκότωσαν τον ίδιο οι κόρες του βασιλιά Κόκαλου.
Σήμερα οι νέοι Έλληνες αναβιώνουν την Ιστορία αυτή και δημιουργούν Αεραθλητικό κέντρο στην Ικαρία. Η Μυθολογία γίνεται κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας.

Καλές προσγειώσεις.


 

Τα κείμενα που ακολουθούν έχουν συλλεχθεί από διάφορα site στο Internet.

ΑΡΧΥΤΑΣ
Ο Αρχύτας (440-360 π.Χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε μεταξύ πολλών άλλων και με πτήσεις! Θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Έγινε επίσης γνωστός σαν πολιτικός αλλά και στρατιωτικός ηγέτης του Τάραντα. Επτά φορές που ήταν στρατηγός του Τάραντα δεν νικήθηκε ποτέ! Φίλος του Πλάτωνα, διατηρούσε αλληλογραφία και ανταλλαγή συγγραμμάτων μαζί του. Έλυσε το πρόβλημα διπλασιασμού του κύβου. Μελέτησε την αρμονία των ήχων και διαπίστωσε ότι οι οξύτεροι ήχοι οφείλονται σε ταχύτερες κινήσεις των χορδών. Βρήκε κάποιο τρόπο υπολογισμού της τετραγωνικής ρίζας, όπως αναφέρει ο Ήρων. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι ο Αρχύτας πρώτος μελέτησε μηχανικά προβλήματα με βάση τα μαθηματικά και χρησιμοποίησε γεωμετρικά διαγράμματα για την λύση τους.
Γύρω στο 420 π.Χ. κατασκεύασε μία απ' τις πρώτες αυτοπροωθούμενες ιπτάμενες μηχανές. Ήταν ένα τεχνητό περιστέρι! Με κάποιο μηχανισμό κι ένα βάρος που κρεμόταν από τροχαλία το ομοίωμα περιστεριού κουνούσε τα φτερά του. Όταν πια βρισκόταν στον αέρα για την προώθησή του χρησιμοποιούσε ένα μπαλόνι που ξεφούσκωνε αργά αλλά με δύναμη από μία μικρή τρύπα. Για μπαλόνι  χρησιμοποίησε την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού! Η κύστη του γουρουνιού χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από κάποιους λαούς φουσκωμένη σαν μπαλόνι σαν παιδικό παιχνίδι ή για πανάλαφρο αλλά ανθεκτικό δοχείο υγρών. Έτσι το πανάλαφρο ομοίωμα περιστεριού που είχε κατασκευάσει μπορούσε να πετάει σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να ξεφουσκώσει εντελώς το μπαλόνι! Αναφορές στο περιστέρι αυτό κάνουν οι Λατίνοι ιστορικοί Φαβορίνους και Τζέλιους.
Δεν ξέρουμε αν τελικά πέταξε ο ίδιος ο Αρχύτας. Πάντως κάποιο παράξενο κείμενο που λέγεται ότι είναι γραμμένο απ' τον Αρχύτα περιγράφει ένα ταξίδι γύρω από την γη μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σφαίρα! Τι είδους ιπτάμενη σφαίρα που ταξίδευε γύρω απ' την γη ήταν αυτή, και γιατί άραγε αεροστεγώς κλειστή; Τι ήξερε ο Αρχύτας που δεν έφτασε σε μας; Κείμενα του Αρχύτα λέγεται ότι μελετούσε (αρκετά αργότερα βέβαια) και ο Γαλιλαίος.
ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ

Ο Δαίδαλος ήταν γλύπτης, αρχιτέκτονας και εφευρέτης, μια προσωπικότητα ανάμεσα στην ιστορία και την μυθολογία. Σχεδίασε το παλάτι της Κνωσού και τον Λαβύρινθο που ζούσε ο Μινώταυρος, που τελικά σκότωσε ο Θησέας. Αλλά το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του Δαίδαλου ήταν η πρώτη πτήση χωρίς μηχανική υποβοήθηση!
Ο Δαίδαλος έφτιαξε ένα ζευγάρι φτερά για τον εαυτό του κι ένα για τον γιο του Ίκαρο ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν απ' την Κρήτη, που τους κρατούσε αιχμάλωτους ο βασιλιάς Μίνωας, και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το ταξίδι το ολοκλήρωσε μόνος του επειδή ο Ίκαρος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και τα φτερά του κάηκαν. Λέγεται ότι είχε φτιάξει τα φτερά από κερί, γι αυτό όταν ο Ίκαρος ανέβηκε πολύ ψηλά, αυτά έλιωσαν
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ο Κλεοίτας όμως κατάφερε να κάνει έναν χάλκινο αετό να πετάει αλλά με αρκετά ιδιαίτερο τρόπο. Για την εκκίνηση των ιπποδρομιών, στους Ολυμπιακούς αγώνες, κατασκεύασε μία πολύπλοκη συσκευή που απ' την μία επέτρεπε την ταυτόχρονη εκκίνηση των ιππέων αλλά ταυτόχρονα εκτίνασσε στα ύψη έναν χάλκινο αετό με ανοιγμένα φτερά. Χρησιμοποιούταν προφανώς κάποιο περίπλοκο μοχλικό σύστημα ενεργοποιούμενο απ' τον αφέτη, γιατί ταυτόχρονα με την εκτίναξη του αετού στον αέρα ένα χάλκινο δελφίνι έπεφτε στο έδαφος.
Η εκκίνηση των αθλητών στους αγώνες δρόμου γινόταν με παρόμοιο αλλά απλούστερο σύστημα, την ύσπληγα. Ήτανε κατασκευασμένη από ξύλινο μηχανισμό με δύο τεντωμένα σκοινιά που έπεφταν εμπρός στους αθλητές σηματοδοτώντας την εκκίνηση.
Με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Berkeley ανακατασκευάστηκε ύσπληξ και τοποθετήθηκε στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας όπου την 1η Ιουνίου του 1996 δοκιμάστηκε σε αγώνες με συμμετοχή αθλητών από 29 χώρες. Το αντίγραφο της ύσπληγος κατάφερε να δώσει χωρίς πρόβλημα και τις 56 φορές την εκκίνηση εκείνη την μέρα.
ΒΙΜΑΝΑ 
Απ' όσο ξέρω κάποιες περιγραφές ιπτάμενων μηχανών παρόμοιες με την περιγραφή του Ήρωνα και μάλιστα με αρκετές κατασκευαστικές λεπτομέρειες υπάρχουν στα Ινδικά έπη "Μαχαμπαράτα". Μάλιστα στο κομμάτι "Σαμαρανγκάνα Σουτραδάρα" υπάρχουν οδηγίες κατασκευής ενός "βιμάνα" (ιπτάμενου οχήματος).
Υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι όταν ο Μεγάλος Αλέξανδρος πέρασε από την Ινδία, 2300 χρόνια πριν, ο στρατός του κατατρομοκρατήθηκε σε ένα σημείο από «ιπτάμενες ασπίδες που πέταγαν μανιασμένα». Αυτοί οι ιπτάμενοι δίσκοι πάντως δεν χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος προχώρησε μετέπειτα στην «κατάκτηση» της Ινδίας.
ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΘΕΟΙ
 Πολλοί απ' τους Θεούς των Ελλήνων πετάγανε επίσης εδώ κι εκεί με οχήματα ή χωρίς! Η Αθηνά και η Ήρα αναφέρονται στην Ιλιάδα να πετάνε με τα οχήματά τους. O Ερμής είναι ο διασημότερος ιπτάμενος Θεός μιας και εκτελούσε και χρέη Θεϊκού αγγελιοφόρου. Ο Απόλλωνας λέγεται ότι κάποιους χειμωνιάτικους μήνες άφηνε το μαντείο των Δελφών και ταξίδευε σε κάποια χώρα πολύ πιο βόρεια με το άρμα του που το έσερναν κύκνοι.
Ευθυγραμμισμένα με το μαντείο των Δελφών βρίσκονται τέσσερα αρχαία μνημεία της Δανίας.

Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation