Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation

Γιατί κρυώνουμε και με ποιο τρόπο τα ρούχα μας εμποδίζουν από κάτι τέτοιο;
By Aristides Repoulias Department of Textiles T.E.I. of Piraeus

Το σώμα μας παράγει θερμότητα με σκοπό να μας διατηρεί ζεστούς. Όταν εκτεθούμε σε ένα κρύο περιβάλλον, θερμότητα μεταφέρεται από το σώμα μας προς τα έξω, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της θερμοκρασίας μας και να δημιουργείται η αίσθηση του κρύου. Πιο έντονα εμφανίζεται το φαινόμενο όταν είμαστε ιδρωμένοι, οπότε η θερμότητα ξοδεύεται για να εξατμίζει το νερό. Αυτό το πρόβλημα έρχονται να λύσουν τα ρούχα, τα οποία σκοπεύουν να εμποδίσουν την μετακίνηση θερμότητας προς τα έξω, σε τέτοιο βαθμό που ούτε να κρυώνουμε, αλλά και ούτε να ζεσταινόμαστε υπερβολικά (πράγμα που θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ανταλλαγή θερμότητας).
1.Το μαλλί καταρχάς παρουσιάζει μεγάλη θερμότητα απορρόφησης. Για να πάρουμε μια ιδέα, αρκεί να γνωρίσουμε ότι κατά την μετάβαση από μια αίθουσα με θερμοκρασία 18ο C και σχετική υγρασία 95%, μια μάλλινη ζακέτα βάρους 1 kgr παράγει θερμότητα 100.000 cal (100 cal), δηλαδή όση θερμότητα παράγεται σε μια ώρα από τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Για σχετική υγρασία περιβάλλοντος 60%, το μαλλί παρουσιάζει θερμότητα απορρόφησης 13,5 kJoule/gr.
Επίσης το μαλλί παρουσιάζει την μοναδική ιδιότητα να δίνει την εντύπωση του στεγνού, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να περιέχει μέσα του το 15-18% του βάρους του σε νερό. Παράλληλα, η αντοχή του στην ευκαμψία το έκανε και το κάνει ξεχωριστό. Η ίνα του μπορεί να λυγίσει 20.000μ φορές χωρίς να σπάσει, ενώ του βαμβακιού μόλις 3.000 φορές.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι ίνες του μαλλιού χρησιμοποιούνται από πολύ παλιά για θερμομόνωση, με βάση όχι τις γνώσεις, αλλά την πείρα. Θα ήταν λοιπόν άδικο να πει κανείς πως το μάλλινο δεν έχει σήμερα θέση στη ζωή μας, αφού περά από την αισθητική του προσφέρει και μοναδικές ιδιότητες.
Ωστόσο τα δυο μεγάλα μειονεκτήματα τείνουν να το απομακρύνουν από τον χώρο της ορειβασίας:
α. Καθυστερεί να στεγνώσει λόγω της δομής της ίνας και της τεράστιας ποσότητα νερού που μπορεί ν α συγκεντρώσει αν βραχεί (αντίθετα από τον πολυεστέρα), αυξάνοντας παράλληλα το βάρος του κατακόρυφα.
β. Θεωρείται πολύ βαρύ ακόμα και στεγνό σε σχέση με ένα πολυεστερικό για να μπει μέσα στο σακίδιό μας.
2. Ο πολυεστέρας για σχετική υγρασία περιβάλλοντος 60%, παρουσιάζει θερμότητα απορρόφησης μόνον 0,5 kJoule/gr. Ανάλογα για σχετική υγρασία 80% το μαλλί παρουσιάζει θερμική απορρόφηση 13,5 kJoule/gr, ενώ ο πολυεστέρας μόνον 1 kJoule/gr. Συνεπώς το μαλλί μας ζεσταίνει και μάλιστα σημαντικά ακόμα κι αν είναι υγρό ή μουσκεμένο, σε αντίθεση με τον πολυεστέρα, που δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα σε αυτή την περίπτωση.
3.Το βαμβάκι και το μετάξι παρουσιάζουν μικρή θερμότητα απορρόφησης (σε σχετική υγρασία 80% δίνουν 10 και 13 kJoule/gr αντίστοιχα). Το μόνο μεγάλο πλεονέκτημα του βαμβακιού είναι ότι η αντοχή του αυξάνεται κατά 30% όταν είναι βρεγμένο και αναπνέει πολύ καλά, αργεί όμως να στεγνώσει όπως και το μαλλί.
4.Το Nylon απορρίπτεται κατηγορηματικά, διότι δεν αναπνέει ικανοποιητικά, παρόλο που έχει την πιο μικρή υγροσκοπικότητα πριν τον πολυεστέρα (4%). Τέλος, το μετάξι παρουσιάζει πολύ καλή θερμομόνωση (είναι κακός αγωγός; της θερμότητας), αλλά μειώνει την αντοχή του 30% όταν είναι βρεγμένο και είναι πολύ ακριβό.
Τα ειδικά χαρακτηριστικά που είδαμε κάνουν τα πολυεστερικά υλικά ιδανικά για χρήση στο βουνό.
Οι πολυεστέρες αποτελούν ένα τεράστιο πλήθος. Μια καλή ορειβατική μπλούζα έχει εργονομία, καλή πρώτη ύλη, έχει υποστεί ειδικά φινιρίσματα για αδιαβροχοποίηση, αντιανεμικότητα, αντοχή στο χνούδιασμα, έχει ποιότητα βαφής και ραφής.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι τρόπος ζωής.
Δεν πρέπει να θεωρούμε τον εξοπλισμό αυτό έξοδο αλλά ανάγκη για προστασία.

Next Page of Pocket Aviation Previous Page of Pocket Aviation